Alla inlägg under oktober 2009

Av Sarah Elise - 11 oktober 2009 19:39

Nu har den blommat för första gången - snygg och stolt på nåt vis. Den stänger sig över natten och slår ut varje morgon i flera dagar nu. Fick skott av min norska granne i våras och den blommar redan!  

Av Sarah Elise - 11 oktober 2009 17:39

Överst på min önskelista står en stor påse smågodis.

Snälla hjälp mig.

Av Sarah Elise - 9 oktober 2009 08:39

Får jag terrorisera med lite naturbilder?!


T ex kaktusar är ju så facinerande, de ser inte speciellt inbjudande ut vanligtvis men sen blommar de plötsligt och se så vackra blommor de får:

  


Igår kom en plog tranor på ca 60 individer, de var ganska högljudda så det var inte svårt att uppmärksamma dem. De brukar rasta här på ön efter sin långa flygresa genom Europa innan de far vidare till vinterkvarteren i Afrika. Det finns ett och annat grodträsk som ännu inte bebyggts så där kan de få en munsbit med lite tur. Grodorna är ju inte sådär överaktiva och synliga ännu för det var länge sedan det regnade här men jag litar på att tranorna vet var de ska leta.

   


En Macaonfjäril och hälsade på så vi fångade den på bild när den satt högt upp i en benjaminfikus innan den drog vidare. Lite kul med just den sorten Macaoner för det är den enda Macaonen som även finns i Sverige. (Eller hur Seved?)

    

Av Sarah Elise - 6 oktober 2009 14:29

Tror solen gått lite väl hårt åt Viktoria.

  

Hennes kommentar var "tur man inte är en fiskmås" när det visade sig svårt att gå med simfötter.


Ja sen tjatade hon ner oss till stranden där hon visade upp rumpan för alla som ville se - dvs hon hade cyklopöga på sig och studerade djurlivet nere på botten. Där fanns en eremitkräfta, en lila fisk, en stor gurami och en avlång sak som vi ska försöka hitta medelst googling.

Daniel sitter i ett hörn och flagar som bäst.



Av Sarah Elise - 5 oktober 2009 08:43

När vi åkte till Limassol var de tre knopparna precis på väg att slå ut, eftersom den som namnet anger blommar endast nattetid, och endast en enda natt förstod jag att jag skulle bli snuvad på konfekten. Hade dock lite tur; när vi kom tillbaka igår kväll var två redan nedvissnade men den tredje höll på att slå ut. Kolla cigarettpaketet som kan ni föreställa er hur gigantisk blomman är. Tyvärr var vi för trötta för att vänta ut den så den skulle öppna sig helt och hållet. Imorse hade den börjat sloka redan. Det är en fantastisk växt.


I Limassol träffade vi släkt och familj och tog även en vända till en marknad där vi köpte lite susjukos - ett godis gjort av druvsjuice och mandel.


  

Av Sarah Elise - 2 oktober 2009 16:02

Denhär varelsen surrar omkring bland blommorna, den fladdrar med vingarna hela tiden som en kollibri. Men det kan det väl inte vara. Kolla in snabeln!

  

Granatäpplena håller på att mogna som bäst och vi kom förbi ett träd som var helt översållat med stora och vackra frukter. Pallade så klart några stycken och gick hem och rensade - de var riktigt söta och goda trots att färgen på skalet var så klarrött som man gärna tror att det behöver vara.

  

Åsså har en kaktus visat sig från sin bästa sida:

  

Av Sarah Elise - 1 oktober 2009 21:58

Inte ett moln så långt ögat kan nå ...

Vi var ner till brandkårsviken en vända och badade - vattnet höll nog 28 idag också, det kändes så i alla fall. Riktigt skönt och vi simmade ända ut till bojen så vi kunde se Famagusta som står där och väntar på oss. På kvällen blev det Koupes och pizza hos Kokos o Eleni. Gott o trevligt.

    

Av Sarah Elise - 1 oktober 2009 08:07

Via Nicosia åkte vi en runda i Troodosmassivet. Vi höll oss i de lite lägre delarna denhär gången för vi skulle till Macheras (där en nationalhjälte mötte sin död på 50-talet) och sedan vidare till Fikardou som är en gammal by som renoverats upp i ursprunglig stil. Hela byn är väl att betrakta som ett museum och ett par tv-serier som skildrar livet förr har också spelats in där. Bjuder dock på en bild på en liknande by som inte renoverats, den såg väldigt övergiven ut men hade så mycket charm. Lasania hette den visst.

  

Växter är ju en stor passion hos mig - har i åratal hört om några bär/frukter som heter Mosfilla och vilka man åtminstone förr gjorde fin marmelad utav. De växer vilt här på ön och äntligen fick jag se dem och även smaka. Sådär direkt från busken var de inget att skriva hem om, halvsur och kärnig. Men nu vet jag i alla fall vad det är och hur de växer.

  

Träffade på en ceder också - full med kottar:

  

Sen åkte vi tillbaka till kusten igen och åt friterad calamari och pommes. Gott! Sängen ropade ganska tidigt.


Ovido - Quiz & Flashcards