Alla inlägg den 15 februari 2010

Av Sarah Elise - 15 februari 2010 20:30

Idag är det Deftera tis Katharas eller Green Monday som engelsmännen kallar den.


Det betyder i alla fall att vi ska äta bara grönsaker för att "rena oss" och inleda fastan som ju för de religiösa håller i princip minst fram till påsken och helst ända till och med pingsten. För vår familj innebär det mest att vi träffas och äter grönt och sött.

På senare tid har det blivit mer eller mindre godkänt och accepterat att man även äter bläckfisk, sepia, kalamari, räkor och sniglar.  De religiösa säger att det är ok att äta animalier som inte innehåller blod - serru, det finns en väg att kringgå det mesta i varje religion.


    


Vi hade på vårt bord: grönsallad, koriander, rokka, selleri, persilja, kokt potatis, kokta färska rödbetor, kronärtskockor, oliver i alla varianter, ett par olika grönsaksinläggningar, tachini, taramas (ett par dippar baserade på sesam resp kaviar), färsk gurka, inlagd gurka, tomater, inlagd paprika, kålrabbi, rädisor, laganes (stora platta bröd med massor av sesam på). Halvas med vanilj och med pistage fanns också med. Från grillen fick vi champinjoner, kalamari och sepia.


Åtminstone en uppskattade kalamari och sepia:

  

Till detta serverades vin, öl och läsk enligt vars och ens önskemål.


Det tillhör även traditionen att det skall flygas drake. Idag var det dock inget lämpligt väder för den sporten - det var i det närmaste vindstilla, så när det mitt i ätandet kom en vindpust sprang Totis och Adam iväg för att fånga ögonblicket och få upp draken en bit i luften i förhoppningen att det skulle blåsa lite mer högre upp. Det gjorde det inte! Draken for upp bara för att fångas på bild och sen dök den rakt ner.

 


Efter maten fick vi kaffe och kakor: baklava, äppelkaka, daktila!


  


Därefter fick vi färsk frukt och sen stämplade gästerna ut och påbörjade resan tillbaka till Limassol.


En riktigt trevlig dag. Fastan är nu påbörjad och redan imorron får vi äta semlor!


Ovido - Quiz & Flashcards