Alla inlägg under februari 2010

Av Sarah Elise - 27 februari 2010 08:03

Måndag var den stora avresedagen, dvs Karin åkte till Gävle tidigt i gryningen, blev ifrånåkt av anslutningsflyget i Budapest så hon kajkade sig fram via Amsterdam resten av dagen och nådde så småningom fram till Gävle framåt kvällningen.


Oskar åkte också iväg. Hannes stannade hemma hos oss på eftermiddagen medan Pernilla och Adam skjutsade Oskar till flygplatsen. Han blev också ifrånåkt av anslutningsflyget i Prag så han fick övernatta där istället för hemma i Oslo.


Tisdag bjöd på fantastiskt fint väder så Ulla, Birgit o jag tog en promenad i Cape Greco.


Varning: här kommer naturbilder!


Vi började nere vid havet som låg nästan spegelblankt:

  

Sen bar det av i motlut! Det var halvjobbigt för en sån med dålig kondis som jag, men alla vackra blommor och träd höll mig igång och vid gott mod.


De vita blommorna har jag bara hittat ett latinskt namn på, de lila däremot heter enligt efterforskningar på internet "Tidig Sabellilja" och det latinska namnen är "Gladiolus italicus" så det är väl nån gladiolus då. Fina är dom i alla fall:


    


Och kolla mosaträden, det ena är så gammalt att det orkar inte stå utan halvligger utefter marken - men blommar gör det!

    


Till slut var vi så pass högt upp att vi tyckte det kunde få vara nog för dagen så vi vände kosan tillbaka ner mot havet igen. Kolla vilken fantastisk vy vi hade. Havet ligger långt där nere och horisonten är långt långt borta.

  


I nerförslut gick det lätt och efter en promenad på dryga två timmar i strålande sol var vi nere vid havet igen, som låg spegelblankt och turkost:

  

Det är så härligt att ströva omkring på orörd mark - tänk att det ännu finns så stora områden som inte exploaterats av hotellanläggningar och/eller golfbanor. Men tyvärr så står det väl inte på ....


Onsdag var lekdag i Ayia Napa. Egentligen var det så att småkillarna skulle ha kepsar till skydd för solen men så hittade vi en lekpark nere vid hamnen och inte nog med det, vi hittade en glassbar också!


  


Liten parkerings-etisk lektion från Paralimni:

Såhär parkerar man, nästan mitt i gatan! Eller åtminstone gör Birgit det, hon är helt anpassad!

  


Torsdag låg jag större delen av dagen, hade ont i halsen och kände mig febrig.


Fredag låg jag hela dagen och hade jätteont i halsen och hade feber och tyckte synd om mig själv medan Totis passade Hannes för Pernilla och Adam var på nåt lekställe på eftermiddagen.


Lördag

Tyckte jag hade kurerat mig tillräckligt för en utflykt med Ulla och Birgit till Nicosia. Det var nån sorts Nordisk mässa där som vi hade tänkt oss att gå på. Så det gjorde vi - mest för att lyssna på Annika Dahlqvist som föreläste. Det var riktigt intressant minsann!


Men nu är det söndag och min hals är tjockare än nånsin - men jag ångrar inte att jag åkte iväg igår... hoppas bara att jag inte smittade ner Birgit o Ulla!


Regnet har vräkt ner här - vi är inne på tredje dagen nu - och inatt åskade det för fulla muggar!


Ja det var min vecka det. Hur har ni det?


Av Sarah Elise - 22 februari 2010 12:23

Dethär är vad som står i blickfånget så fort vi går ut genom ytterdörren:

  Parken ligger ju precis utanför vår veranda och nu börjar den blomma.  

På en bräda på utsidan av vår verandamur har jag några blomkrukor och nu har freesiorna i dem börjat blomma. Första gången för mig att ha egenoldade freesior. 

Pelargoniorna fick jag av Micke o Gunilla när de reste hem efter sin semester i Ayia Napa. De står fint på vår grill och är snygg färgrik förgrund till parken.

  Förra våren fick jag några cyklamenknölar av Efi, jag grävde ner dem i en kruka och häpp! Nu blommar dom för första gången hos mig.  De gula hibiskusarna blommar också för fullt    och mimosaträden har börjat på allvar nu. De är verkligen skönheter.  

Dehär liljorna kanske inte är de vackraste, men när de står i mängder (som de ofta gör) är de faktiskt riktigt fina. Namnet är dock inte riktigt lika fint: Dödslilja eller Afodill.

  

Av Sarah Elise - 22 februari 2010 12:12

... och vi grillar i glada vänners lag, härligt!


Vi fick shieftalies och souvlakia, bakad potatis med vitlökssmör åsså lite tallatouri och sallad så klart.


Det blev lite osigt vid tillagningen:

  


Och alla kvarterets svenskar var med:

Birgit, Viktor, Gösta, Karin, Oskar, Pernilla, Adam åsså vi då.

      


Till efterrätt fick vi en rejäl fruktsallad med yogert:

  


Därefter var det kaffedags åsså en tårtbit så klart:


    


Pernilla hade med sig en alldeles nyplockad blombukett bestående av Neapellök, Mimosa och Sparrisgrönt:

  


Hoppas alla hade lika trevligt som jag!


Av Sarah Elise - 19 februari 2010 11:53

Igår mätte Gösta upp 24 grader i skuggan - bättre än bästa midsommarvädret hemma i Norden ju!


Gösta hälsar förresten till alla agaveintresserade att den växer 0,000434 mm per sekund!


Pappa målar pallarna idag så de blir lite snygga, själv har jag varit på Malte-shopping. Det finns ju så himla mycke snyggt i dedär små storlekarna. Hoppas han kommer att gilla inköpen.


Hibiskusarna bara vräker fram blommor och mimosa och ginst kör också på för fullt. Fresiorna i min rabatt har också börjat blomma men jag ska inte trötta er med några naturbilder idag.


Kärringen Maria snett över oss tar sina mediciner regelbundet så hon är på finfint humör varje dag. Igår när jag hängde lite tvätt lutade hon ner sig över balkongen och undrade lite försynt vad vi gjort för koppling på vår tvättmaskin. Hon hävdade att varje gång jag tvättar kommer det upp vatten på hennes tak och hon är säker på att det är från min maskin för hon känner igen lukten på mjukmedlet jag använder. Himla fin näsa hon måtte ha - jag använde mjukmedel senast nån gång för 15 år sedan när vi bodde i Krokis. Hon upphör aldrig att inte förvåna oss som det heter.


Det har kommit ett lass norrmän till grannbyn Ayia Napa och idag var det bussresa till vår supermarket Orfis. Karin berättade att någon gubbe stått med en avocado i handen och frågat sin hustru vad det var för nåt. Hans fru visste så klart att det var en mango. Väl framme vid kassan visade det sig att de gått ut i kriget utan bössa; handlat för 57 euro och hade bara 40 med sig! Man måste vara beväpnad med ett visst mått att tålamod för att jobba i kassan där minsann...


Så allt är sig likt här med andra ord. Sådär småkaotiskt i gassande sol!


Kram på er!

Av Sarah Elise - 17 februari 2010 18:53

Igår retade Nick upp mig ordentligt igen - för tredje gången sedan vi kom hit i höstas! Han har ju sina särskilda behov, dvs behöver rätt kost och rätt medicin för att vara i balans - uppenbarligen hade något sluntit rätt rejält för han gick på mig igen! Inga detaljer här för ni kommer bara att uppfatta det hela som att jag hänger upp mig på bagateller och visst är det så, men bagateller på bagateller blir till slut ett helt berg.


Min harm mot honom gjorde att jag sov dåligt natten som gick och när Totis gett sig av för att hjälpa Arnold med ett läckande tak fick jag tid och lugn att reta upp mig på Nicks gårdagsutbrott igen.


Ilskan gjorde att jag tog på mig bekväma skor, tog kameran med mig och 10 Euro och begav mig först till kiosken där jag köpte ett paket cigg och sen började jag min vandring i ilskan.


Knallade ner långa backen förbi Orfis och hux-flux var jag redan nere vid rondellen mot Ayia Triada. OK tänkte jag, och styrde kosan mot Cape Greco, där Arnold o Ulla bor. Jag knatade på, passerade en massa vårblommor som neapellök och mimosa men tog inte ett enda kort trots att jag hade kameran med mig. Ilskan började ge vika för ett akut behov av en toalett. Så klart fanns ingen sådan att skåda, alla barer etc är ju stängda för säsongen. Alla åkrar var tätt befolkade av Sri Lankeser som skördade squash och tomater så där fanns ingen möjlighet att huka ner sig för en kisspaus utan att bli sedd. Det var bara att traska på!


Hittade till slut en skylt som pekade mot en vandringsled mot en kyrka, Ayias Mamas. Ok där finns väl inte en själ tänkte jag och vek av mot kyrkan, hittade en fin mimosabuske som fick bli mitt badrum för ett ögonblick. Hukade mig ner oförskämt nonchalant mot tanken att där kanske det finns orm. Då får den väl duscha då tänkte jag. Härligt och inte en orm i sikte. Lättad lämnade jag mimosasnåret och gick ut mot grusvägen och häpp! där kom en bil farande - förmodligen den enda bilen som trafikerade den sträckan just idag. Men jag var ju klar och väldigt lättat.


Knallade vidare tills fötter och rygg sa ifrån helt, då var jag i Fig Tree Bay! Vilken sträcka va! Där hittade jag även en supermarket som var öppen. Gick in där och sa att jag tappat min mobil (hade ju inte ens tagit den med mig för jag skulle ju bara till kiosken initialt) så jag fick låna deras telefon och ringde efter Totis som hör och häpna var på väg hemåt och var bara ca 300 meter ifrån mig. Härligt - jag fick skjuts hem med mina ömma fötter och min onda rygg. Nån däruppe gillar mig tydligen - mot alla odds.


Pernilla och Oskar hade dessutom vänligheten att bjuda på spagetti o köttfärssås så jag behövde inte ens laga middag.


Bra dag - trots allt!

Av Sarah Elise - 15 februari 2010 20:30

Idag är det Deftera tis Katharas eller Green Monday som engelsmännen kallar den.


Det betyder i alla fall att vi ska äta bara grönsaker för att "rena oss" och inleda fastan som ju för de religiösa håller i princip minst fram till påsken och helst ända till och med pingsten. För vår familj innebär det mest att vi träffas och äter grönt och sött.

På senare tid har det blivit mer eller mindre godkänt och accepterat att man även äter bläckfisk, sepia, kalamari, räkor och sniglar.  De religiösa säger att det är ok att äta animalier som inte innehåller blod - serru, det finns en väg att kringgå det mesta i varje religion.


    


Vi hade på vårt bord: grönsallad, koriander, rokka, selleri, persilja, kokt potatis, kokta färska rödbetor, kronärtskockor, oliver i alla varianter, ett par olika grönsaksinläggningar, tachini, taramas (ett par dippar baserade på sesam resp kaviar), färsk gurka, inlagd gurka, tomater, inlagd paprika, kålrabbi, rädisor, laganes (stora platta bröd med massor av sesam på). Halvas med vanilj och med pistage fanns också med. Från grillen fick vi champinjoner, kalamari och sepia.


Åtminstone en uppskattade kalamari och sepia:

  

Till detta serverades vin, öl och läsk enligt vars och ens önskemål.


Det tillhör även traditionen att det skall flygas drake. Idag var det dock inget lämpligt väder för den sporten - det var i det närmaste vindstilla, så när det mitt i ätandet kom en vindpust sprang Totis och Adam iväg för att fånga ögonblicket och få upp draken en bit i luften i förhoppningen att det skulle blåsa lite mer högre upp. Det gjorde det inte! Draken for upp bara för att fångas på bild och sen dök den rakt ner.

 


Efter maten fick vi kaffe och kakor: baklava, äppelkaka, daktila!


  


Därefter fick vi färsk frukt och sen stämplade gästerna ut och påbörjade resan tillbaka till Limassol.


En riktigt trevlig dag. Fastan är nu påbörjad och redan imorron får vi äta semlor!


Av Sarah Elise - 14 februari 2010 16:37

Igår bjöd Gösta på 70årsmiddag på Paula's i Ayia Napa.

Vi trakterades med Fördrink, Räkcoctail, Steak Dianne,  Coupe Kaluha, Cafe Dome samt gott lokalt vin innan vi for hemåt igen för en tjock skiva hemma hos värdparet.

Vi tackar för en god middag i trevligt sällskap på en väl vald krog .

Av Sarah Elise - 14 februari 2010 16:29

Söndagen innan fastan, dvs idag, är det karneval lite här och var i världen. Paralimni är en liten by med stora ambitioner och ställde till med karneval igen - första gången var förra året. Limassol är annars den officiella karnevalsstaden här på ön. Nu konkurrerar Paralimni minsann! ALLA var där! Det var så mycket folk och så hög musik att redan efter 2 timmar räckte det för våra gamla öron men jag är säker på att det kommer att vara fest uppe vid torget hela natten lång. Här är några bilder:

          

Ovido - Quiz & Flashcards