Alla inlägg den 7 januari 2012

Av Sarah Elise - 7 januari 2012 22:23

I sällskap med Micke & Gunilla, Kenneth & Christel, Mats & Sanne med barnen Linnea och Lukas var vi till favoritstället i en liten by i närheten. Vi skulle äta meze och det gjorde vi.

Det serverades alldeles nybakat bröd, tachini, tallatouri, pickla, souvla på fläskkött och souvla på kyckling, diverse varianter på köttbullar, flongo (helt nykokt och därför mjuk mjuk halloumi) och kolokasi/poulles (som på svenska heter tarot-rot).

Åsså en skål med sniglar! Yeack va läskigt jag tycker det är. Jag blev dock väldigt förvånad när alla utom jag och Mats och barnen åt minst en var. Sanne var väldigt tveksam och satt och studerade snigelskålen väldigt länge innan hon berättade att hon minsann ätit stekta larver när hon var på en resa med Rosa Bussarna i Afrika. En bit av en larv hade dessutom fastnat mellan tänderna och hon fick ha den biten sittandes där flera timmar innan hon fick loss den - tandpetare fanns inte att uppbringa.

Den hade fastnat precis sådär att den kändes tydligt och irriterande påminnande hela tiden:

 

Så nog skulle hon i alla fall smaka på en snigel. Hon vände och vred på odjuret och undrade hur hon skulle få ut den ur skalet. Det hade tydligen tillagats på mycket hög värme för spröten som "ögonen" sitter på spretade fortfarande rakt ut. En långsam död hade väl i alla fall gett djuret möjligheten att blunda och dra in ögonen ..

 

Till slut körde Sanne in gaffeln i snigeln och drog ut den, doppade den i olje/citron-blandningen som serverats till:

 

Linnea såg på med skräckblandad förtjusning - merparten skräck.

Vad gör jag nu då undrade Sanne, "tugga två gånger och svälj sen" instruerade Gunilla. Det gjorde Sanne.

Snigeln vägrade åka nerför strupen. Den kom upp och svaldes ner och kom upp igen. Sanne svalde och svalde och undrade lite försiktigt vad hon gör om den vägrar nedfart. "Låt den komma upp i servetten då" tyckte mamma Christel. Men med djup koncentration och mycket bestämdhet kom snigeln till korta.

 

Ett glas vatten därpå och saken var klar!

Alla jublade över visad tapperhet både från snigelns och Sannes sida.

Sen tillade hon att det var svårt att avgöra vilket som var äckligast, larverna i Afrika eller snigeln, hon trodde nog på snigeln som vinnare.

I övrigt hade vi en väldigt trevlig kväll med god mat och väldigt väldigt gott vin.


      

Ovido - Quiz & Flashcards