Alla inlägg under januari 2011

Av Sarah Elise - 16 januari 2011 06:53

Fredag morgon. Väckarklockan ringde 04.00 och en timme senare var vi på väg tillbaka till Maro uppe i bergssluttningen. Packade in pick-nicken hon gjort iordning och så bar det av.
 
Panikos ville återse några platser han inte besökt sedan han var barn. Dethär skulle framför allt bli hans dag.
 
Redan åtta på morronen hade vi klarat av första stoppet; Klostret i Macheras. Mycket hade förändrats sedan Panikos såg det nån gång i barndomen. Staty hade rests, mur hade byggts och vägen hade asfalterats. Tror jag det - det händer en del på 50 år!
   
Vidare uppåt mot Troodos, öns högsta punkt på sådär 1951 möh, passerade vi pittoreska byar uppklistrade på bergssidorna och så klart ständigt rinnande källor. Maro hade med sig vattendunkar och fyllde på och tog hem.
   

Uppe på Troodos såg vi faktiskt lite lite snö på norrsluttningarna och väl uppe vid skidbacken kunde vi bara konstatera att pistmaskinen var arbetslös.

  

Byggnadskonsten dock är ju briljerande - här sågar vi inte ner träden, vi bygger in dem!

   
Ett kloster till skulle klaras av; Kykko. Sagt och gjort, in i klosterkyrkan, puss puss på ikonerna och ut igen. Ja, inte jag då förstås, hoppar över såna detaljer.
 
Efter en tur genom öns kallaste by, Prodromos, styrde vi neråt på västsidan av bergsmassivet. I Prodromos hade de en stor termometer som visade +3 när vi var där sådär mitt på dan!
 
Svängde in vid Cederdalen - äntligen skulle jag få se den! Vacker var den. Cederträden är ju speciella, men även Platanerna imponerade. Visserligen var de nakna såhär års, men å andra sidan syntes ju själva trädet bättre utan alla löv. Vi tog en liten matbit direkt från bakluckan när vi var där.
      
En kvist som blåst ner fick följa med hem, Maro skulle försöka driva upp plantor från fröna i kottarna. Hoppas hon lyckas!
   
Färden bar vidare ner igenom vinodlingarna ner till Polis, snabb paus där och sen hemåt - motorvägen via Paphos, Limassol, upp till Maro, dricka lite te och sen ta vår egen bil och åka hem. Trötta var vi. Väl hemma 21.15 och redan före 21.30 nannade jag kudden, djupt!

Av Sarah Elise - 13 januari 2011 19:14

Nu är äntligen bloggstrejken slut vilket markeras med en naturbild:


  

Det är upp till varje betraktare att göra eventuella paralleller och/eller tolkningar till varför just en grönrandig groda får plats som första bild för året.


Nja, dan innan, nyårsdagen, hade jag faktiskt tagit en annan bild. Vi bjöds på nyårslunch hos Kokos o Eleni m fl. Som vanligt hade det dukats upp under solskyddet, vilket var helt nödvändigt denna nyårsdag. Solen vräkte ner och det var nästan som sommar.

  


Idag har vi varit till kusin Maro som en dag för några år sedan tröttnade på att bo i storstan och köpte sig ett berg för att få lugn och ro. Byggde en väg och därefter ett hus. Nu har hon till och med fått elektricitet indraget så det dieseldrivna aggregatet har pensionerats nu.

Hon bor där alldeles ensam på bergssluttningen men har även kvar lägenheten i stan ifall hon skulle få lappsjuka.

Grillen åkte så klart fram när vi kom och  det grillades halloumi o pitabröd, korvar, pastourma, souvlaki, sheftalies, kyckling med mera. Till detta serverades öl, vin och wisky. Gott och trevligt. Inga brutna servetter där inte, den stora hushållsrullen ställdes mitt på bordet, mycket bra! Till sällskap hade vi 3 katter, en tupp och ett dussin höns som gick fritt och pickade på gården.

Med oss hem fick vi "hem-ägg"!

  När det är svart är det väl klart va?!    

Det var en riktigt trevlig dag och solen sken ända tills den försvann bakom bergstoppen vid 3-tiden och då kändes det kyligt direkt. Det är ju mycket kallare i bergen än nere vi kusten där vi vanligtvis håller till.



Ovido - Quiz & Flashcards