Alla inlägg den 3 april 2010

Av Sarah Elise - 3 april 2010 21:49

Gösta o Karin åker ju hem på tisdag och ville bjuda oss på middag. Vi valde restaurang Archontiko i grannbyn Liopetri. Så söt den var, den lilla restaurangen, med valv - 5 st - vilket tyder på att när detta för länge sedan var ett boningshus var det rika människor som bodde här. Detta är för övrigt det enda 5-valviga huset som finns bevarat på ön. Det enda!


Förutom att själva restaurangen var så söt, med gamla verktyg både ute på den stora gården och inne på väggarna, var såväl mat som sällskap av toppklass. Gösta beställde Ftana, dvs revbensbjäll, vi andra tre tog Meze, som inlededdes med nybakat bröd, tachi, tallatouri och halloumi och ca 10 rätter senare avslutades med lamm-kleftiko av yppersta kvalitet och smak.


Sällskapet såg ut såhär:

  


Ovanför vårt bord hängde ett knippe gamla råttfällor:

  

Kan inte välja ut bilderna jag tog - så här är hela bunten:

        


På hemvägen körde vi igenom Paralimni centrum, dvs vid kyrkan, där man var i full färd med att elda upp Judas, dvs det var en majbrasa tänd mitt på torget.


Lite senare ikväll, dvs vid 12-slaget, kommer då den goda nyheten att Jesus är uppstånden, men då sover vi sött för länge sedan.




Av Sarah Elise - 3 april 2010 08:19

Birgit ville till kyrkan så Karin och jag gjorde henne sällskap. Gubbarna stannade hemma vid wiskyflaskan.


Vi var uppe vid torget redan halv nio och där fick vi stå i trängseln av barnvagnar och uppklädda damer i stilettklackar. Inte förrän vid tio tystnade mässandet som för övrigt spreds ut över torget via högtalare. Sen tog trumpetmusiken vid, och så kom den då till slut; den blomsterklädda kistan. Den flankerades av småkillar som bar standarer, scouter, militärer och små och stora präster. Exakt vart de gick med kistan vet vi inte - Karin tog ett par bilder, jag hade glömt kameran hemma, och sen åkte vi hem. Men vi utgår ifrån att kistan bars runt ett par kvarter och sen in i kyrkan igen - eller kanske in i nåt förråd till nästa påsk. Vi ska ta reda på det till nästa år.


  


Många ikoner i kyrkan var övertäckta med svart tyg eftersom det är sorg, men inatt minsann, då kommer prästen ut på trappen och meddelar att Jesus är uppstånden och då låter man de svarta tygen falla och alla är glada och pussas och kramas och tänder ljus från den heliga elden som faktiskt fraktats från Jerusalem. Äkta vara ska de va! Hörde just på radion att halv sex kommer elden till Grekland från Jerusalem med specialchartrat plan. Därifrån hämtas en låga som med specialchartrat plan förs från Grekland till Cypern. Den brukar landa i Larnaca vid 8-9tiden och sen körs den i bilar ut till alla kyrkorna över ön så att den heliga elden är på plats till midnatt när det glada budskapet förmedlas. Jo så går det till här.


Av Sarah Elise - 3 april 2010 08:14

Igår morse kom pappa o Adam hem med denhär besten, Adam bar den på ett löv å så hörde jag hur pappa sa "visa den för jaja så hon för se vad vi hittat". Jag var helt beredd på en död bönsyrsa så jag satt kvar i stolen på verandan. Det var ingen bönsyrsa, det var denhär:

  

Ja, så nu har jag förmodligen överfört min spindelfobi på Adam också! Alltså, den gräsliga spindeln var ju död och hade förlorat tre ben men det hjälpte ju inte mycket. En spindel är en spindel även om den råkar vara död.


Ovido - Quiz & Flashcards