Direktlänk till inlägg 23 mars 2010

Minisemester - dag 1, lördag

Av Sarah Elise - 23 mars 2010 13:40

Målsättningen var att visa Gösta och Karin så mycket som möjligt av Cypern på tre dagar. Vi började med uppställning med packningen klar vid bilen 08.00 och satte kurs mot en by, Potamia, strax söder om Nicosia. Karin hade läst om den i sin turisthandbok.


Där skulle finnas ett gammalt sommarhus från Lusignansk tid vilken, dvs 1192-1489. Vi hittade inget, inte ens vägen ut ur byn så vi körde så klart vilse på småvägarna ute bland kullar och åkrar. Inga berg direkt att tala om. Så plötsligt när vi kom runt en krök så stod det där, sommarhuset. Vissierligen fanns bara några av väggarna kvar, men det var så vackert ändå.


Vi slank sedan förbi Nicosia västerut via de södra förorterna och passerade Peristerona och Astromeritis innan vi svängde söderut för att ta oss upp till Troodosmassivets och Cyperns högsta punkt som är ca 1950 möh.

På väg dit stannade vi för fruktpaus vid en pick-nick-plats under pinjeträden. Efter att vi studerat kartan lite mer ingående kom vi fram till att det fanns en liten väg som såg intressant ut, intressant på så vis att vi tänkte oss vara ganska ensamma om att välja den vägen, den såg lite mindre ut.

 

Vi hade bara kört någon kilometer när jag såg ett väldigt speciellt hus som jag visste jag sett på bild många många gånger. Så det blev ett stopp där för att begripa varför jag kände igen byggnaden. Det visade sig att det var en kyrka från 1103, Ay. Asinou, som hade alldeles fantastiska vägg- och takmålningar. Det var fotoförbud inne i kyrkan (så klart) och vi respekterade det förbudet (så klart). Men tro mig: det var mycket sevärt. Åk dit om tillfälle ges. 

Sen var det dags för dendär mindre vägen vi trodde oss bli ganska ensamma om. Det blev vi! Den var så smal att vi inte hade kunnat möta ens en cykel där utan att pedalerna repat bilen. Den var gropig och knölig och stenig så redan efter några hundra meter gav vi upp och fick backa hela vägen tillbaka. Så typiskt oss att hamna på såna småvägar.

Så småningom tog vi oss - via huvudled - upp till Troodos Torg som i vanlig ordning bjöd på tingel-tangel-handel. Efter bara en kort stund där vände vi neråt igen för att ta oss till Kakopetria där vi bokat för övernattning.

Det är verkligen en pittoresk by med mestadels inhemsk turism. Vi strosade omkring i gamla delen av byn och hittade en liten pärla där vi satte oss på en balkong ovanför en ganska stor och strid bäck. En farbror serverade öl och mackor där. Han sålde även virkade dukar och flätade traditionella cypriotiska korgar, inget tingel-tangel alls. Vi kunde alla fyra konstatera att vi varit på Cypern lite för länge eftersom vi blev så glada över att lyssna till ljudet av en porlande bäck. 

 

Tillbaka på hotellet bjöd Gösta på en stänkare och sen tog vi en liten siesta innan vi kollade upp restaurangverksamheten. Vi hittade en liten lagom sylta ganska nära hotellet och åt färsk forell och var nöjda och glada innan vi vandrade hemåt igen för att vila inför morgondagen. Ja, Gösta bjöd förstås på en stänkare först.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Lyx

Av Sarah Elise - 8 juni 2012 07:02

Hej på er, det var längesen nu. Det beror på att jag suttit och kurat så långt från mänskligheten som möjligt, jag började lukta väldigt illa nu på slutet. Så igår hände det: det nya duschrummet blev klart att börja användas. Vi har toa och dusch...

Av Sarah Elise - 15 maj 2012 08:55

Nu har vi startat projektet; bygga ett ordentligt duschrum.   Vi har rivit innerväggar och innertak och ringt rörmokaren som kom för att se vad vi ville ha gjort. Snabbt blev vi nedstämda när han sa att även golvet måste rivas så att han kan stå...

Av Sarah Elise - 13 maj 2012 10:34

Det var hektiskt! Allt skulle hinnas med. Hälsa på vänner, uträtta "ärenden" och shoppa lite samt även hinna träffa barn och barnbarn (inte nödvändigtvis skrivna i prioriteringsordning).   Det mesta ställdes på högkant då Alex gräsmatta levererad...

Av Sarah Elise - 13 maj 2012 10:18

Det är ju drygt 2 veckor sedan vi åkte hit till kalla nord, men på grund av bl a lite bekymmer med internetuppkopplngen har jag ju inte kunnat dela med mig av bilderna på blommorna som vi sa adjö till. De hade vänligheten att slå ut i full blom strax...

Av Sarah Elise - 11 maj 2012 23:04

Ja, inte vad de lovar i alla fall. Som ni ser kan jag ju åtminstone få en uppkoppling som duger till att skriva detta lilla inlägg. Bilder då?? Nä nä! Vet inte riktigt vad jag ska göra för att det hela ska bli bättre. Ringde Telias support idag. Då f...

Ovido - Quiz & Flashcards