Direktlänk till inlägg 8 mars 2011

Karneval o fasta å sånt

Av Sarah Elise - 8 mars 2011 18:56

Limassol är enligt gammal hävd och tradition karnevalens högborg här på ön. På senare år har dock andra städer och mindre nogräknade byar hängt på fenomenet. Så också lilla Paralimni som gärna vill vara stor.


Karnevalen pågår cirka en vecka i Limassol, med kulmen och stora paraden dagen före att fastan inför påsken inleds. I Paralimni hoppade man över det mesta under veckan och körde kulmen direkt i söndags. Byn var mer eller mindre avstängd och utanför avspärrningar stod karnevalsbesökarnas bilar parkerade på alla möjliga och omöjliga ställen.


Vi var inte så intresserade av själva karnevalståget utan ville egentligen köpa lokomades - en sorts friterade små degklumpar som efter friteringen doppas i sockerlag. Jättegott är det och jag hade väntat på köptillfället många dagar.


Det är ju så att helgen innan fasteperioden inleds ska man se till att äta ordentligt så man orkar fasta de 40 dagarna fram till och med påskafton. Det ska grillas kött på längden och tvären, hemliga korvar ska förtäras och det hela ska avslutas med en massa goa bakverk - de flesta friterade och sedan sockerlagsdränkta.


Ja, byn var ju avspärrad så vi åkte iväg och tog en promenad i naturen istället, plockade vilda irisar förresten. När vi kom tillbaka till byn var avspärrnngarna hävda och jag kunde ta mig fram till lokomadesbilen och lystmätet tillgodosett.


Igår var de så dags att inleda fastan. Det innebär för vår del att familjen från Limassol kommer till oss (för en gångs skull) och det ska ätas bara grönsaker och absolut inget från djurriket. Nja, alltså inte några djur som innehåller blod. Följdaktligen får man äta bläckfisk, calamari, skaldjur, sniglar och andra mollusker till exempel. Vi skippade sniglar och mollusker.


  

Vi grillade räkor och under dem i askan ligger foliepaket med calamari och åtta-armade bläckfiskar med stora sugkoppar på armarna.


Här är en bild på Nikolina och Michalis förresten:

  


Dethär är förresten den enda dagen på året då jag själv tar ledigt från tjänsten som drake. Då har jag en ersättare. Det ska flygas drake denna dag, och i vanlig ordning flög vår högst!


  


Vädret var väl sådär kan man säga. Vi hade varmt och skönt men Saharasand och regnmoln hängde över oss när det var dags att börja duka. Så för säkerhets skull bestämde vi oss för att duka inomhus, inte så kul kanske just en sånhär dag, men vad gör man?


Ja såhär ser det dukade bordet ut innan grönbetet börjar:

  

Det är färskpotatis, färska rödbetor, koriander, ruckolasallad, vanlig grönsallad, morötter, kålrabbi, rädisor, kronärtskockor, selleri, färska bondbönor, gurka, tomater. Bara potatis och rödbetor kokas, resten äts rått som det är och man får inte göra sig till och skära ihop en god sallad, nä var och en ska ta sina strån och göra sin gourmet-tallrik.

Dessutom serveras svarta, gröna, stora och små oliver preparerade på diverse olika vis.

Röror av sesampasta, kaviar och kikärtor, dvs tachi, taramosalata och hummus.

Några sorters speciella fastebröd serveras också samt halva som är en söt sesamhistoria som man skär i skivor och lägger på brödet.

Öl, vin, läsk o wisky så klart åsså det som låg på grillen.

Det är mycket att plocka med men faktiskt ingenting man blir mätt av eller står sig på.


Som avslutning en massa friterade kakor dom dränkts i sockerlag! De är ju så goda men visst är det rätt fräscht med en fruktsallad också - en tradition jag infört och tänker fortsätta med för den är väldigt uppskattad.


Idag tisdag skulle vi inleda även den svenska fastan - fullständigt olik den cypriotiska:

  

Hembakade semlor med hemgjord mandelmassa. Riktigt goa blev dom och det bästa av allt: inte ett grässtrå så långt ögat kunde se.


Inte nåt kött heller förresten för visst betyder väl "karneval" nåt som "bort med kött"?!




 
 
Ingen bild

kaga

9 mars 2011 17:33

Förra året hade vi nöjet att få vara med om denna tradition och det var mycket trevligt. Det pågår karneval hos óss också men vi har inte varit och kollat.

Sarah Elise

10 mars 2011 09:54

Karnevalen är väl mest för barn åtminstone här i byn - en gång räckte för mig. Däremot gräsbetet kommer vi nog inte ifrån. Det är alldeles för djupt rotad (ha ha!) här.

 
Dina

Dina

10 mars 2011 23:08

Skulle den där lilla söta draken kunna ersätta dig?! The one and only?! Det är som att jämföra glassten med diamanter...

Jag vill också föra till protokollet att jag har blivit en jäkel på att göra loukomades! :-D

http://www.dinasblogg.bloggplatsen.se

Sarah Elise

11 mars 2011 08:53

Lokoumades: upp till bevis i slutet av nästa månad! Då landar draken No 1!

 
Dina

Dina

11 mars 2011 20:36

Ska bli o du store flygare.

http://dinasblogg.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Lyx

Av Sarah Elise - 8 juni 2012 07:02

Hej på er, det var längesen nu. Det beror på att jag suttit och kurat så långt från mänskligheten som möjligt, jag började lukta väldigt illa nu på slutet. Så igår hände det: det nya duschrummet blev klart att börja användas. Vi har toa och dusch...

Av Sarah Elise - 15 maj 2012 08:55

Nu har vi startat projektet; bygga ett ordentligt duschrum.   Vi har rivit innerväggar och innertak och ringt rörmokaren som kom för att se vad vi ville ha gjort. Snabbt blev vi nedstämda när han sa att även golvet måste rivas så att han kan stå...

Av Sarah Elise - 13 maj 2012 10:34

Det var hektiskt! Allt skulle hinnas med. Hälsa på vänner, uträtta "ärenden" och shoppa lite samt även hinna träffa barn och barnbarn (inte nödvändigtvis skrivna i prioriteringsordning).   Det mesta ställdes på högkant då Alex gräsmatta levererad...

Av Sarah Elise - 13 maj 2012 10:18

Det är ju drygt 2 veckor sedan vi åkte hit till kalla nord, men på grund av bl a lite bekymmer med internetuppkopplngen har jag ju inte kunnat dela med mig av bilderna på blommorna som vi sa adjö till. De hade vänligheten att slå ut i full blom strax...

Av Sarah Elise - 11 maj 2012 23:04

Ja, inte vad de lovar i alla fall. Som ni ser kan jag ju åtminstone få en uppkoppling som duger till att skriva detta lilla inlägg. Bilder då?? Nä nä! Vet inte riktigt vad jag ska göra för att det hela ska bli bättre. Ringde Telias support idag. Då f...

Ovido - Quiz & Flashcards